De TAO van jazz trio BORN

Op 3 maart 2015 publiceerde BlueLuna de TAO van mijn jazz trio BORN waarin ik antwoord gaf op een aantal vragen die mij gesteld werden. Lees hieronder het hele interview!

dinsdag, 03 maart 2015

In ‘De tao van…’ duikt BlueLuna elke maand in het hoofd en hart van een artiest of van een aantal artiesten.
Wat zijn hun drijfveren, waar halen zij hun inspiratie vandaan, waar liggen de sterke en zwakke punten en wat is hun meest absurde maatwerkshow ooit geweest? Deze maand is het woord aan onze favoriete jazzpianist Born Sanders van Jazz Trio Born.

Wanneer en hoe is jazz trio BORN ontstaan?
Bassist Bart Soeters en drummer Peter Weissink heb ik leren kennen tijdens mijn opleiding aan het conservatorium in Utrecht. Vanaf die periode spelen we eigenlijk al samen. Omdat we steeds vaker als trio werden ingezet bij uiteenlopende evenementen hebben we in 2011 officieel jazz trio BORN opgericht.

Welke stijlen speel je?
BORN’s specialiteit is jazz en pop, maar we maken graag uitstapjes naar funk, soul, latin en aanverwante stijlen.

Wat typeert jou als pianist?
Dit vind ik een lastige vraag om over mezelf te beantwoorden. Maar als mijn collega’s of andere mensen mij een compliment maken, hoor ik vaak woorden als expressiviteit, positieve energie op het podium, inlevingsvermogen en in dienst van een liedje kunnen spelen. De afwisseling in verschillende stijlen en het werken met diverse toetsinstrumenten, maakt voor mij dat dit het leukste, mooiste en meest uitdagende beroep is wat er bestaat.

Door wie of waardoor wordt je geïnspireerd?
Mensen als Michel Petrucciani, Oscar Peterson, Jimmy Smith en Keith Jarret zijn grote voorbeelden voor mij, maar zeker ook John Mayer, Jamie Cullum en Jack Johnson als het gaat om de nieuwere generatie jazz-/popmuziek. Ook luister ik nog steeds met regelmaat naar mijn oud-docent, Bert van den Brink. Bert is een van de beste pianisten van ons land en is al sinds het moment dat ik in 2000 begon aan het conservatorium een grote inspiratiebron van mij op jazz gebied. Ik kan geïnspireerd raken op de meest rare momenten of door bepaalde gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Zelfs door een bepaalde licht inval, zo is bijvoorbeeld het nummer ‘Summerbeat’ van mijn trio ontstaan, doordat op een koude winterdag ineens een felle zonnestraal mijn kamer binnenkwam. Ik kreeg toen zo’n verlangen naar de zomer, dat dit mij inspireerde tot het schrijven van het nummer ‘Summerbeat’. Later hebben we hier nog een remix van gemaakt in samenwerking met kunstfluiter Geert Chatrou.

Op welke show ben je het meest trots?
Op nummer één staat zonder twijfel onze tour naar Kuala Lumpur (Maleisië) in 2013. Net na onze release van het album ‘Refined’, hebben we een tour gepland in samenwerking met een van de bekendste jazz clubs in Kuala Lumpur, de No Black Tie Jazz Club, en een luxe hotel-restaurant. In Maleisië hebben we in 7 dagen 6 optredens gedaan, waaronder 1 radio optreden, 2 avonden in de No Black Tie jazz club, 2 optredens in een luxe hotel en een ‘show & tell’ workshop op een Engelse school.

Wat spreekt je aan in een performance op zakelijke evenementen?
De zeer mooie, spectaculaire en/of onverwachte locaties die je vaak tegenkomt in binnen- en buitenland. Voorbeelden van toffe locaties waar we via BlueLuna speelden zijn o.a. Scheepvaartmuseum Amsterdam, Casino Nice (Frankrijk), SS Rotterdam, Krasnapolsky, Beurs van Berlage, Concertgebouw Amsterdam, DeLaMar Theater en de diverse prachtige kastelen in ons land. Ik kan daar altijd erg blij van worden. Daarnaast blijft het fascinerend om te beseffen dat het ons beroep is om onderdeel uit te maken van speciale hoogtepunten waar andere mensen soms wel een jaar naar toeleven.

Wat is tot nu toe de meest bijzondere zakelijke boeking die je hebt gedaan?
Het optreden in Polen. Op een speciaal opgezet festivalterrein bij de eerste bouwsteen voor een nog te realiseren pretpark, dat er uiteindelijk nooit is gekomen. We werden samen met 9 andere Nederlandse acts overgevlogen naar Warschau, waar we dezelfde dag nog optraden. Dit was een bijzondere boeking, omdat we gevraagd zijn om dixieland muziek ten gehore te brengen in een bijbehorend wit-rood gestreepte tenue met een strohoedje. Volledig uit onze comfortzone vonden wij en juist daarom was het zo leuk. Wij houden ervan om uitgedaagd te worden, maatwerk!

Wat is het raarste dat jullie tegenkwamen in een backstage kleedkamer (wat was überhaupt de raarste kleedkamer)?
Een kleedkamer met allerlei ongeklede paspoppen, waar ieder bandlid nog de nodige nachtmerries aan over heeft gehouden. De poppen stonden in de meest vreemde standjes alsof iemand er een dagtaak aan had gehad. Toen we binnenkwamen en het licht aandeden, schrokken we ons wild.

Heb je een ritueel voordat je het podium op gaat?
Het drinken van een Latte Macchiato en de woorden: ‘Een prettige wedstrijd mannen en maak ze gek!’

Wat is je meest eigenaardige eigenschap?
Vlak voordat ik het podium opga, knip ik weleens met mijn vingers meestal 8 van de tien (geen pinken) een vrij druk ritmisch patroon.

Met welke BlueLuna artiest zou je graag willen samenwerken en waarom?
Het lijkt ons leuk om met Benjamin Herman een keer samen te werken. Ik heb tijdens mijn studie al eens een masterclass van hem gehad en ik was erg onder de indruk van zijn ideeën over het opbouwen van solo’s, het samenspelen en met elkaar naar hogere levels klimmen binnen een song.

Als je niet werkt, wat doe je dan het liefst?
Als ik niet hoef op te treden dan ben ik het liefst op reis of onderweg naar inspirerende plaatsen om daar te brainstormen (of groot te dromen) over mijn toekomstplannen in de muziek.

Ik kan niet zonder…
Familie, vrienden, koffie en mijn piano.

Waar droom je van?
Een internationale carrière als uitvoerend musicus bij pop- en/of jazzartiesten.

Wie tip je voor de toekomst?
Teus Nobel. Echt een te gekke trompettist. Zijn nieuwe album ‘Legacy’ waarin hij een hommage aan enkele van zijn trompethelden brengt en voor ieder een speciaal geschreven compositie laat horen, vind ik echt waanzinnig mooi.

Wil je nog iets kwijt?
Mijn keywords voor 2015: Liefde en Acceptatie!

Kort info over artiest:
Jazz trio BORN combineert een eigentijdse uitstraling en sound met een flinke dosis “feelgood”-energie. Hun moderne grooves zijn heerlijk als achtergrondmuziek, maar ook geschikt om op te dansen.

Tao: Als filosofisch begrip is het de alomvattende, uit zichzelf bestaande, oneindige, tijdloze kosmische eenheid. De bron van alles én de bestemming van alles zonder begin en zonder einde. Het wordt hierbij gebruikt om de fundamentele of de werkelijke natuur van de wereld te benadrukken.